Bliv gode venner med guldalderen
juni 3, 2021
Guldalderen – lyder det ikke smukt? Og guldalderen var netop en periode, da man i kunsten dyrkede det skønne, smukke og yndefulde – men også naturen med dens vælde og storhed.
Guldalderen er noget, som vi også i dag bør være gode venner med, for i denne periode blev noget af den smukkeste kunst skabt. Det gælder både i det danske maleri, i digterkunsten og i musikken, og mange af værkerne lever den dag i dag som nogle af vore bedste klassiske kunstneriske værker.
Du kan finde guldalderkunst overalt på de europæiske kunstmuseer, men har du ikke mulighed for at tage ud i verden i år, kan du også finde ypperlig guldalderkunst på de danske kunstmuseer. Blandt andet har Statens Museum for Kunst i København og det århusianske kunstmuseum Aros fine samlinger af især dansk, men også udenlandsk guldaldermaleri.
Guldalderen i Danmark regnes som en periode fra sidst i 1700-tallet til omkring 1850. Fra at fokusere på det rationelle og forstandsmæssige begyndte kunstnerne at kredse omkring naturen og dens usynlige, åndelige kræfter som det, der kunne give tilværelsen værdi. Forfattere som Adam Oehlenschläger og Schack Staffeldt skrev om ånden i naturen – som senere blev titlen på en bog af videnskabsmanden H. C. Ørsted, som også stod som repræsentant for den romantiske tankegang – og dyrkede Nordens fortid med asaguderne og de gamle sagn.
I maleriet kom der de skønneste billeder med hverdagssituationer og natur. Vil du selv udsmykke dit hjem, men ikke lige har råd til guldalderkunst til millioner af kroner, kan du finde smukke motiver med kunstneriske Plakater fra Posterton. Der er et hav af motiver og temaer at vælge imellem, og lige så mange designs af flotte rammer, du kan udsmykke dine vægge så romantisk, som du ynder.
Mange ynder de små malerier af den københavnske maler Christian Køpke, og de er på mange måder et godt udtryk for det danske syn på romantikken. Det er billeder, der skildrer det nære liv i byen og på landet. Situationer med tjenestepigen, der fodrer hønsene, den handlende, der falbyder sine varer eller små tableauer med gadescener og scener fra husholdningen. Vi har nok i Danmark haft et lidt mere afgrænset syn på den romantiske filosofi, så vi i højere grad end eksempelvis i Tyskland forbandt den med det nære hverdagsliv, selv om vi også har masser af eksempler på store natursceniske malerier og musik, der favner både de store og de små følelser.
Giv dig tid og tag en tur på museum og se på de smukke guldalderbilleder – du vil få ro og glæde med dig hjem.