Tag på kunstmesse og bliver samler

juli 30, 2021

Kunst fylder meget i mange menneskers liv – og med god grund. Kunst er en kilde til at få nye indtryk, indsigt og en kilde til refleksion. Stadig flere samler på kunst, og hen over denne sommer har vi for eksempel i dagbladet Berlingske Tidende kunnet læse om en række helt almindelige mennesker, der har brugt deres liv på at samle kunst – i stedet for at bruge deres penge på alt muligt andet. Måske har de indrettet sig smukt med deres kunst og gjort deres rum hyggelige med et smukt sisal tæppe i enkelt mønster, som kan understrege deres kunstværker, men ellers har deres liv og økonomi været centreret om glæden ved kunst.

I år har du mulighed for at besøge flere kunstmesser også rent fysisk. For eksempel i Ridehuset i Aarhus i uge 43, hvor ikke mindre end 50 kunstnere udstiller. Måske kan et besøg på en kunstmesse blive anledningen til, at du begynder at samle på kunst og får lagt grunden til en kunstsamling, som du kan glæde dig over gennem resten af dit liv.

Det kendertegner mange af de kunstsamlere, der ikke tilhører den rigeste del af befolkningen, at de ofte begynder at købe værker af kunstnere, mens disse er relativt unge og ukendte. Så er deres værker billigere, og skulle samleren være så heldig, at de stiger i pris hen over tiden, kan de sælges og bruges til nye indkøb af kunst. Men det er vigtigt at vide, at de fleste af denne type kunstsamlere ikke betragter kunst som investering – de køber ikke værkerne for at tjene på at sælge dem igen, men køber dem, fordi de kan lide dem og tror på, at kunstneren vil have en blivende position i kunstverdenen. Og det er nok den sundeste holdning, hvis du også vil købe kunst – køb den, fordi du kan lide den, og ikke fordi du vil tjene nogle hurtige penge.