Lyset og åkanderne

april 7, 2018

Impressionisme kommer fra det franske “impression”, der betyder indtryk. Og det var netop de flygtige, naturlige indtryk en gruppe franske malere med Édouard Manet i spidsen forsøgte at indfange på deres lærreder som en modreaktion mod det traditionelle maleri.

Den nye stil blev dog ikke just modtaget med kyshånd af det etablerede miljø i den franske hovedstad. Gruppens malerier blev således gentagne gange afvist på kunstudstillingen “Salon de Paris”, som det parisiske kunstselskab stod bag. Årsagen var, at malerierne blev betragtet som værende “ufuldstændige” og “ufærdige”.

Impressionisterne blev af de traditionelle betragtet som inkompetente fupmagere, men malere som Claude Monet og den dansk-franske Camille Pissaro gav ikke op, og i 1874 arrangerede de selv en uafhængig udstilling hos en fotograf i Paris. Og da en kunstkritiker baseret på Monets maleri “Impression, Soleil Levant” (eller på dansk “Indtryk, Solnedgang”, døbte gruppen for impressionister, var en ny stilart født.

At indfange naturen

Det var om nogen anden Claude Monet, der kom til at stå i spidsen for den nye stil, som i langt højere grad end tidligere brugte lyset og naturens luner som katalysator. Før var atelieret en sikker havn for malerne, men det ændredes med impressionisternes indtog. Nu arbejdede de som oftest ude i naturen, hvor det handlede mere om at indfange farver og lys frem for at lade et objekt være toneangivende for maleriet.

Claude Monet er i den brede befolkning formentlig bedst kendt for sine mange skildringer af åkander, og får man lyst til at studere ham nærmere, kan det anbefales at lægge vejen forbi Giverny i Normandiet, hvor Monets hus og have er omdannet til museum. Det var netop i Monets have, at mange af de berømte malerier blev til.

Claude Monet døde i 1926 i en alder af 86 år, og han nåede i den grad at sætte sit præg på kunsthistorien – både i forhold til impressionisme men også på grund af en en ret så omfattende produktion. I dag anslås det, at Monets malerier i gennemsnit sælges til en pris i omegnen af 35-40 millioner kroner.

Claude Monets stilsættende maleri “Indtryk. Solnedgang” hænger på Musée Marmottan Monet i Paris sammen med omkring 300 andre malerier fra impressionismens tid.

Impressionismen har dannet skole for mange store malere, og i Danmark var stilarten blandt til stor inspiration for den berømte Skagensmaler Anna Ancher.