Lyset i Skagen

august 1, 2018

Mens flere af guldaldermalerne tog til Italien og blev fascineret af lyset og landskabet i det sydlige Europa, fandt en række kunstnere herhjemme et sted at bosætte sig, som også kunne noget helt specielt.

En større gruppe kunstnere fra Skandinavien fandt i 1880 sammen i Skagen, hvor de skabte en kunstnerkoloni, som dyrkede stranden og det stærke sommerlys på Jyllands nordligste snude. De blev kendt som Skagensmalerne.

Michael Ancher havde siden 1874 befundet sig i Skagen og malet fiskerne. Men i 1880 fik han selskab af en stor gruppe unge – og efter datidens begreber – rebelske malere, som efter fransk forbillede ville lave realistiske friluftsmalerier.

De nok mest kendte Skagensmalere er Marie og P.S. Krøyer og ægteparret Anna og Michael Ancher.

Hip Hip Hurra

P.S. Krøyer var født i Norge, men voksede op i København. Her skabte han sig hurtigt et navn som en af tidens mest benyttede portrætmalere. Han kom første gang til Skagen i 1882 og forelskede sig så meget i stedet og det blomstrende kunstner-miljø, at han vendte tilbage hver sommer – og fra 1891 sammen med Marie, som han blev gift med i 1889.

Krøyer var glad for festivitas og på billedet “Hip, Hip, Hurra! Kunstnerfest på Skagen”, som han malede i 1888, ser man en gruppe glade Skagensmalere samlet ved bordet, mens der skåles.

Ægteparret Krøyers liv i Skagen blev i 1987 til en spillefilm med Stellan Skarsgaard i rollen som P.S. Krøyer. Filmen beskriver Krøyers bedste år i Skagen, men også hvordan det går ned ad bakke, da hans hustru Marie forelsker sig i den svenske komponist Hugo Alfven. P.S. Krøyer blev i starten af 1900-tallet indlagt flere gange på sindssygehospitalet i Middelfart – formentlig på grund af psykoser. Han døde i 1909 og ligger begravet i Skagen.

Det moderne gennembrud

Skagensmalerne var den del af den af periode, der kaldes det moderne gennembrud i dansk kunst (1870-1900). Skagensmalernes betydning kan også ses danske 1000-kroneseddel (1997-serien), som prydes af Michael og Anna Ancher. Billederne var såmænd taget fra et portræt malet af P.S. Krøyer.

Anna Ancher, der som den eneste af Skagensmalerne var født i Skagen, betegnes som en af de største danske impressionister og samtidig en af de første betydningsfulde kvinder i den danske kunsthistorie. Hun dyrkede lyset som de øvrige, men var samtidig en af de få Skagensmalere, som malede en del af sine værker indendørs. Anna Ancher skilte sig også ud ved at være den eneste kvinde i kunstnerkolonien og den eneste, som malede religiøse motiver.

Skagensmalernes værker kan i dag ses rundt omkring på museer i hele landet.